informatie

De brio zeilmarathon

De Briorace is een prachtige zeilmarathon die jaarlijks in het voorjaar wordt georganiseerd door watersportvereniging Onder Ons uit Terherne. Deze zeilwedstrijd is sinds 1988 uitgegroeid tot een groots evenement waar 150 open zeilboten met zo’n 450 deelnemers een afstand van 60 km afleggen over de Friese meren.

Ieder type open zeilboot komt in aanmerking om mee te doen met de Briorace. Dit zorgt al voor de nodige concurrentiestrijd tussen de polyvalken, randmeren en de ufo’s. Wat de Brio zeilmarathon echter zo gaaf maakt is dat er alleen maar gebruik mag worden gemaakt van de zeilen, de vaarboom, peddels of een jaaglijn. Geen motoren dus! Hierdoor zit deze wedstrijd vol strijdlust en krachtmeting, zowel tussen de deelnemers onderling als tussen de natuur en het materiaal. Een zeilwedstrijd voor echte fanatieke zeilers en stoere bikkels!

Het onthaal bij de finish is alsof je de Elfstedentocht hebt uit geschaatst, want gedurende de vele jaren bleek de marathon een barre tocht te kunnen zijn. Natuurlijk is voor en na de wedstrijd voor bijpassend vermaak gezorgd, zodat de belevenissen en verhalen onderling uitgewisseld kunnen worden. Nieuwsgierig geworden en wil je meedoen? Schrijf je dan in voor de volgende editie!

 

Inschrijven

In februari kun je je inschrijven middels het inschrijfformulier in onderstaande link. Houd de socials in de gaten voor de inschrijfdatum.

De zeilmarathon voor open zeilboten start om 07:00u en volgt een route van 60km over de Friese Meren startend en finishend in Terherne. Inschrijving is €45 per boot. Bij inschrijving ga je akkoord met het wedstrijdreglement. 

Wedstrijdregelment in het kort

Lees hier in het kort  de voorwaarden voor deelname. Zie voor meer informatie het uitgebreide en officiële wedstrijdreglement.

Route

De Brio Zeilmarathon is een prachtige race over de Friese Meren van 60 km. De zeilmarathon volgt de volgende route:


Snitser Mar (start) – Hearregat of Sybesloot – Goaiingarypster Puollen – Noarder Alde Wei – Langwarder Wielen – Skarster Rien – Tsjûkemar – Follegeasleat – Riensleat – Wâldsleat – De Ie – Sleatermer Gat – Sleattemer Mar – De Ie – Nauwe Wimerts – Weinsleat – It Sou – Riper Feart – Soalsleat – Easter Wimerts of Swarte en Wite Brekken – Langwarder Feart – Stobberak – Jurjensleat – Frygers sleat – Gudzekop – Goaiingarypster Puollen – Sâltpoel – Heerenzijlbrug – Terkaplester Puollen – Oude Zandsloot (finish).